Taarten
Je leest nu

Franse Tuiles

0
Recepten

Franse Tuiles

Deze knapperige, broze koekjes worden in Frankrijk ’tuiles’ genoemd en dat betekent ‘dakpannen’ . Je kunt deze typische Franse lekkernij allerlei leuke vormen geven en er romige of fruitige desserts van maken. De werkwijze is eenvoudig maar het resultaat bijzonder professioneel.

De tuiles, ook wel Franse krullen genoemd, worden gemaakt van deeg dat in allerlei vormen kan worden gemodelleerd. Met gevulde, tulpvormige cups en hoorntjes heb je een indrukwekkend dessert en dunne, gevulde rolletjes voor bij de thee.

Het geheim van de kok is snel werken en het baksel modelleren als het nog warm is. Als het uit de oven komt, is het maar een paar minuten buigzaam – koelt het baksel af, dan wordt het bros en knapperig.

Oefen het maken van tuiles 1 voor 1. Dat lijkt tijdrovend, maar heb je de basisvormen eenmaal gemaakt, dan kun je ze in een luchtdichte trommel een week lang bewaren.

De vulling

Vul cups en hoorntjes met bolletjes room- of waterijs. Volle smaken zoals chocolade of hazelnoot passen buitengewoon goed bij het zoete tuilegebak. Drie verschillende bolletjes vruchtenijs in een cup staat schitterend en smaakt bovendien bijzonder goed. Je kunt de cups ook vullen met verse aardbeien of rode bessen, waarop je voor de afwerking een toefje slagroom spuit. Mousse of pudding is ook heel geschikt als vulling.

Tuiledeeg maken

De meeste vormen die hier zijn afgebeeld, worden met een ronde koek gemodelleerd. De maat daarvan is afhankelijk van de gewenste vorm.

Je hebt nodig:

(Voor zes tuiles)

  • 75 gram boter
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 3 eetlepels witte bloem
  • Vetvrij papier
  • Schoteltje
  • Bakplaat
  • Poedersuiker (naar keuze)

Stap 1

De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Klop de boter en de suiker door elkaar tot een lichte, romige massa. Voeg de eiwitten er een voor een aan toe en klop ze door de massa. Roer dan de gezeefde bloem erdoor. Plaats het tuiledeeg 30 minuten in de koelkast.

Stap 2

Maak met behulp van een schoteltje dat je omgekeerd op een stuk vetvrij papier legt, even grote cirkels. Teken met potlood de omtreklijn van het schoteltje en leg het papier met de potloodkant omlaag op de bakplaat. Vet het papier goed in.

Stap3

Laat 1 eetlepel deeg in de getekende cirkel vallen en strijk de massa met een pannenkoekmes gelijkmatig uit tot de randen. Bak het deeg in de oven gedurende 5 -7 minuten of tot de randjes goudbruin zijn.

Stap 4

Laat het baksel een paar seconden afkoelen en haal het dan met een pannenkoekmes van het bakpapier halen. Modelleer het in de gewenste vorm of in een vorm die is afgebeeld. Maak van het resterende deeg een nieuwe vorm.


Tip: Corrigeren

Als het baksel te hard is geworden om te modelleren, zet het dan nog 1 minuut in de oven en probeer het opnieuw. Dit werkt echter niet bij te lang gebakken tuiledeeg.


Geplooide cups

Deze vormen zijn ideaal om te vullen met ijs of vruchten en voor vullingen van pudding.

Je hebt nodig

  • Hoeveelheid tuiledeeg
  • Een mal, zoals een omgekeerd kopje, quichebakje of zelfs een sinaasappel. Kies een mal in een gewenste maat van de cup.
  • Vloeibare chocolade of poedersuiker

Stap 1

Leg het warme, gebakken tuiledeeg over de gekozen mal. Modelleer het baksel zorgvuldig in plooien over de aml tot een tamelijk diep bakje. Accentueer de plooien nog extra tussen duim en wijsvinger. Laat de tuile daarna afkoelen en hard worden.

Stap 2

Haal de hard geworden cup voorzichtig van de mal. Strooi een beetje poedersuiker langs de randen en vul het bakje naar keuze. Je kunt de randen ook in gesmolten chocolade dopen.


Hoorntjes

Een hoorntje is ideaal om een parfait te maken – een heerlijk dessert met ijs en vruchten. Serveer de hoorntjes liggend als ongewone caisses of vul ze met zelfgemaakt room- of waterijs.

Je heb nodig:

  • Hoeveelheid tuiledeeg
  • Deegroller

Rol het nog warme baksel om het uiteinde van de deegroller. Leg de randen over elkaar, vorm onderaan een punt, terwijl je het baksel naar boven in een hoornvorm laat uitwaaieren. Je kunt het ook alleen met je handen vormen. Hard laten worden. Vullen of bewaren zoals eerder is beschreven.


Tuilescherven

Een scherf is een van de gemakkelijkste vormen. Het tuilebaksel wordt eenvoudigweg om een deegroller of fles tot een gebogen scherf gemodelleerd. Zo ontstaat een mooie, eetbare basis voor roomijs of vruchten.

Je hebt nodig:

  • Tuiledeeg
  • Deegroller
  • Poedersuiker

Stap 1

Vouw het warme, gebakken tuiledeeg om de deegroller. De randen moeten in elkaars richting wijzen, maar elkaar niet raken. Hard laten worden en losmaken.

Stap 2

Met poedersuiker bestrooien. Een enkele scherf doet het heel goed als middelpunt op een plateau met chocoladetruffels en petitfours.


Rolletjes

Knapperige rolletjes van tuiledeeg zijn heerlijk bij de thee of bij de koffie na een diner.

Je hebt nodig:

  • Hoeveelheid tuiledeeg
  • Houten lepel
  • 100 gram gesmolten chocolade
  • Slagroom en spuitzak

Stap 1

Rol het warme, gebakken tuiledeeg om de steel van de houten lepel zodat een holle koker ontstaat. Hard laten worden en van de lepel schuiven.

Stap 2

Doop de uiteinden van het rolletje voor de variatie in wat vloeibare chocolade. Spuit in beide uiteinden wat slagroom.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *