Taarten
Je leest nu

Bombe glacée

0
IJstaarten, Recepten

Bombe glacée

In de winkel gekocht ijs kun je op een spectaculaire manier presenteren, namelijk in de vorm van een Bombe glacée. Meng het ijs in kleuren en smaken van je keuze en voeg mooie decoraties toe voor een speciale gelegenheid. Of laat de gladde buitenkant glad voor een eenvoudig effect.

Een bombe glacée wordt gemaakt door diverse smaken ijs of sorbet in lagen aan te brengen in een speciale vorm. Zodra de bombe hard bevroren is, kan hij uit de vorm worden genomen en in de diepvries worden bewaard tot je hem garneert en serveert. Het geheim van de smid: elke laag moet voldoende tijd krijgen voordat de volgende wordt aangebracht.

Of je nu kant-en-klaar of zelfgemaakt ijs voor de bombe gebruikt, het moet van goede kwaliteit zijn, met een gladde, romige structuur. Gebruik geen goedkoop ijs, dat soms een kunstmatig smaakje heeft of niet hard wil worden, omdat het oververzadigd is met koolzuur.

In plaats van verschillende soorten ijs kun je ook een soort romig vanille-ijs kopen, waar je de gewenste smaken door roert, bijvoorbeeld noten, chocolade, koffie, vruchtenpuree of mint. Bij speciale gelegenheden voeg je een paar druppels likeur toe, zoals cognac, Cointreaux of Grand Marnier.

De bombe moet in de diepvries worden bewaard en een halfuur voor het opdienen naar de koelkast verhuizen. De bombe wordt dan iets zachter, zodat je hem kunt snijden, maar het ijs smelt niet.

Materialen en gereedschap

Een bombe-glacéevorm, verkrijgbaar in kookwinkels, is de enige speciale uitrusting die je nodig hebt om een bombe te maken. Bombevormen zijn gemaakt van metaal en voorzien van een deksel om de afgewerkte bombe goed te kunnen bewaren. Er zijn diverse maten verkrijgbaar met vormen variërend van ondiepe, halve bolvormen tot diepere vormen met bijna verticale wanden.

Een praktisch alternatief voor een ondiepe bombe is een vriesvaste mengkom met een inhoud van 1 – 1,6 liter. De techniek blijft hetzelfde, welke vorm je ook kiest.

Pistache-frambozenbombe

De mooiste en smakelijkste bombes combineren een verrukkelijk mengsel van smaken met prachtige kleuren – zoals deze sorbetbombe met vanille, pistache en frambozen. Sorbets geven het dikke roomijs een lichte, frisse noot. Vanwege hun lichtere structuur kunnen de sorbets beter midden in de bombe worden geplaatst in plaats van aan de buitenkant of tussen twee roomijslagen. De bombe wordt gegarneerd met sliertjes ‘chocoladekant’ en een kleurrijke rand fris zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen en rode bessen.

Je hebt nodig:

 • Bombe-glacéevorm
 • Mengkommen
 • Scherp mes
 • 1,4 liter goede kwaliteit vanille-ijs
 • 100 gram gepelde pistachenoten
 • 1/2 theelepel amandelessence
 • 300 ml frambozensorbet
 • 100 gram verse of diepvriesframbozen
 • 100 gram pure chocolade ter garnering
 • Spuitzak met fijne spuitmond

Tip: IJs

 • Zet de vorm even terug in de diepvries wanneer er bij het aanbrengen van een laag wat ijs over de rand van de vorm glijdt. De bombe altijd in de diepvries zetten, wanneer het ijs bij het bewerken zacht wordt.
 • Als de bombe te koud is om aan te pakken, bescherm je handen dan met een theedoek of ovenwanten.

Stap 1

Doe ca. 950 ml vanille-ijs in de mengkom. Zet de rest in de diepvries. Druk het ijs met de achterkant van en lepel zacht. Schep het ijs met een lepel in de vorm. Maak bodem en zijkanten vlak, zodat een gladde laag ontstaat. Strijk het ijs tot even boven de rand van de vorm, het krimpt namelijk iets tijdens het invriezen. Zet in de diepvries om hard te worden.


Stap 2

Doe de pistachenoten in een kom. Laat de noten drie minuten wellen in heet water, zodat de velletjes loslaten. Giet af. Wrijf de velletjes af tussen laagjes keukenpapier of theedoeken. Hak de noten fijn. Haal de rest van het ijs uit de diepvries. Roer dit zacht. Roer noten en amandelessence erdoor.


Stap 3

Neem de ijsvorm uit de diepvries. Controleer of de vanillelaag hard is. Schep dan een gelijkmatige pistachelaag over de vanillelaag. Strijk opnieuw tot iets boven de rand. Zet terug in de diepvries.


Stap 4

Snij de frambozen grof. Haal frambozensorbet uit de diepvries. Maak dit met een lepel zacht. Schep gesneden frambozen erdoor. Schep sorbetijs in het midden van de ijsvorm. Vul deze volledig op. Zet in de diepvries. Laat hard worden.


Stap 5

Haal de bombe glacée uit de diepvries wanneer deze helemaal hard is. Snij met een mes het ijs weg dat boven de rand uitsteekt. Zet terug in de diepvries.


Storten

Vul een grote schaal of bak met kokend water. Haal de ijsvorm uit de diepvries. Dompel de vorm 2 -3 tellen in het water tot bijna aan de rand. Keer om op een plat bord. Schud de vorm voorzichtig tot het ijs loslaat. Wil het ijs niet loslaten, dompel dan een doek in heet water, wring uit en druk op de vorm, terwijl je schudt.

Garneren

Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak met fijne spuitmond. Spuit kronkellijntjes op het ijs.

Abrikozen-kokosbombe

voor dit recept is een glazen mengkom gebruikt in plaats van een metalen bombevorm. Alle bombe-glacéerecepten kun je in een kom of een vorm maken. Hier zorgt de combinatie van kokos, abrikozen, passievruchten en krokante biscuit voor een lichte, pittige smaak.

Je hebt nodig:

 • Glazen mengkom 1,4 liter
 • Mengkommen
 • Scherp mes
 • 1 liter goede kwaliteit vanille-ijs
 • 300 ml passievruchtensorbet
 • 200 gram gedroogde abrikozen
 • 2 eetlepels cognac
 • 25 gram kokos
 • Bitterkoekjes (amandelkoekjes)
 • Slagroom ter garnering
 • Geroosterde amandelen ter garnering

Stap 1

Hak de gedroogde abrikozen fijn. Roer ze met de cognac door 850 ml zacht vanille-ijs (zie stap 2 van de pistachebombe). Schep het ijs met een lepel in de glazen mengkom. Strijk het met de achterkant van de lepel glad uit over de bodem en zijkant. Laat het ijs iets boven de rand van de schaal uitsteken. Zet de bomde in de diepvries om hard te worden.


Stap 2

Roer de kokos door de rest van de zachte vanille-ijs. Haal de schaal uit de diepvries. Controleer of het abrikozenijs hard is. Druk een laag bitterkoekjes op de abrikozenijslaag. Bedek de koekjes met een laag kokosijs. Breng weer een laag koekjes aan. Bedek de met een laag passievruchtensorbet. Druk het ijs stevig aan in de schaal.

Stap 3

Ga door met het aanbrengen van lagen ijs, sorbet en koekjes tot de schaal tot net boven de rand gevuld is. Zet de schaal in de diepvries. Snij het overtollige ijs weg met een mes, zodat de bombe hard is (zie stap 5 van de pistachebombe).


Stap 4

Stort de bombe op een bord. Garneer met toefjes slagroom en amandelen. Zet terug in de diepvries.


Suggesties

Gebruik diverse smaken ijs of voeg smaakjes toe aan vanille-ijs, voor allerlei verschillende bombes. Garneer de bombes met chocolade, vers fruit of toefjes slagroom, als professionele afwerking.

Chocolade-toffeebombe

Bekleed de vorm met donker chocolade-ijs en breng afwisselend lagen van dit ijs en lagen toffee- of karamelijs aan. Dunne lagen zorgen voor een leuk streepjeseffect wanneer de bombe wordt aangesneden.

Vruchtensorbetbombe

Gebruik sorbets met contrastkleuren, zoals citroen, sinaasappel, framboos of aardbei, zwarte bessen, kiwi en limoen voor een veelkleurige sorbetbombe. De diverse lagen zo aanbrengen dat spannende kleurcontrasten ontstaan.

Koffie-walnootbombe

Roer koffie-essence of sterke zwarte koffie door vanille-ijs, zodat een marmer effect ontstaat, Het koffie-ijs als buiten laag gebruiken en hierop een laag vanille-ijs aanbrengen. Walnoten fijnhakken en door de rest van het vanille-ijs roeren. Hiermee het midden opvullen. Na het storten de bombe garneren met halve walnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shop