Taarten
Je leest nu

Geglazuurde Petitfours

0
Recepten

Geglazuurde Petitfours

Maak van een zelfgebakken cake – of van een gekochte cake – chique en verrukkelijke petitfours. Geserveerd met koffie en likeur vormen deze geglazuurde miniatuurgebakjes een tongstrelend besluit van elk diner, of dat nu een gezellig etentje of een officieel diner is.

Het vergt wat tijd en geduld om met enkele basis ingrediënten professionele petitfours maken, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Bak een cake of taart of koop een cake. Snij deze plakken van ongeveer 2 cm dik. Zorg voor extra smaak door het gebak voor het glazuren te besprenkelen met cognac of likeur. Vloeibare glucose aan het glazuurmengsel toevoegen is niet beslist noodzakelijk, maar zorgt wel voor een betere deklaag en een mooiere glans van het glazuur. De petitfours zijn in een luchtdichte trommel op een koele plaats een week lang houdbaar.

Je hebt nodig:

 • Taart van ongeveer 18 cm diameter of een cake van 18 cm lang
 • 2 eetlepels abrikozenjam
 • 100 gram marsepein
 • 1 eetlepel vloeibare glucose
 • 350 gram gezeefde poedersuiker
 • Voedselkleurstoffen in pastelkleuren

Voor de afwerking

 • 1 eiwit
 • 200 gram gezeefde poedersuiker
 • Spuitzak met fijn rond spuitmondje
 • Kleine papieren caisses

Stap 1

De jam langzaam verwarmen en door de zeef wrijven. Bestrijk de bovenkant van het gebak met de jam. Kneed de marsepein licht door, rol hem dun uit tot de afmeting van de taart of cake. Op het gebak leggen en met de vingertoppen zacht vastdrukken.


Stap 2

Snij het gebak in rondjes, vierkantjes of driehoekjes (de eerste vormen met een diameter van 2 cm). Gebruik voor de rondjes een klein uitsteekvormpjes. De driehoekjes maak je door vierkantjes van 3 x 3 cm diagonaal door te snijden.


Stap 3

De vloeibare glucose met 5 eetlepels water in een pan langzaam verwarmen. Voeg de gezeefde poedersuiker toe en roer totdat het mengsel zacht en glad op de achterkant van de lepel ligt als je deze omhoog haalt.


Stap 4

Leg de petitfours op een taartrooster met een groot plateau eronder. Giet met een theelepeltje wat glazuur op elk gebakje zodat het geheel over de bovenkant en de zijkanten uitloopt. Gekleurde glazuur: doe wat glazuur in een aparte kom en klop er een paar druppels kleurstof doorheen. Laat het glazuur op de petitfours minstens een uur hard worden voordat je gaat decoreren.


Stap 5

Om het gebak af te werken klop je eiwit met de extra poedersuiker stijf. Spuit met behulp van de spuitzak decoratieve stippen, lijntjes of spiralen op de geglazuurde petitfours.


Stap 6

Laat de gebakjes nog een uur staan. Haal de petitfours dan met van het taartrooster en leg ze in de papieren caisses.


Tip: Chocolade

Met vloeibare chocolade kun je extra kleur en contrast op enkele petitfours aanbrengen. Doe de vloeibare chocolade in de spuitzak en spuit ze op het gebak zoals op de foto’s.

(1) Comment

 1. […] Met poedersuiker bestrooien. Een enkele scherf doet het heel goed als middelpunt op een plateau met chocoladetruffels en petitfours. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shop