Taarten
Je leest nu

Taartversiering

0
Recepten

Taartversiering

Taart versieren is een ware kunst, die in de afgelopen jaren een bloeitijd meemaakte. Er is inmiddels ook een groot assortiment benodigdheden verkrijgbaar. Een vruchtentaart kan met marsepein worden versierd, en op dezelde manier wordt een laag glazuur aangebracht.

Amandelspijs is kant-en-klaar verkrijgbaar in supermarkten, delicatessenzaken en kruidenierswinkels. Amandelspijs, verwerkt tot marsepein, wordt het meeste toegepast op luxueze vruchtentaarten die dan met feestelijke decoraties worden afgewerkt.

Marsepein zelf kan ook als decoratie worden gebruikt: op feestelijk gebak, zoals een vastentaart, worden traditioneel met kaneel bestoven bolletjes marsepein aangebracht.

Suikersiroop of -glazuur wordt gebruikt om de marsepein te decoreren. Dit laat zich iets verfijnder modelleren en wordt harder dan marsepein.

Materiaal en benodigdheden

Amandelspijs en marsepein. Amandelspijs, dat evenals marsepein bestaat uit gemalen amandelen en suiker, is kant-en-klaar verkrijgbaar. Gebruik voor de beste resultaten altijd verse, kneedbare spijs en houd de amandelspijs vochtig in folie.

Witte marsepein, gemaakt van amandelspijs, poedersuiker en iets glucose is het meest geschikt omdat het zich goed laat modelleren en kleuren.

Geelgekleurde marsepein is meestal zichtbaar door dunne suikerglazuur, maar is wel handig voor het modelleren van marsepein vruchten en om taarten te maskeren (een deklaag aanbrengen) waarbij een gele ondergrond gewenst is.

Er is ook donkerbruine amandelspijs, gemaakt van rietsuiker verkrijgbaar.

Suikerglazuur en fondant. Met suikerglazuur en fondant kunnen taarten worden geglazuurd of vormpjes worden bekleed, maar tevens kan men er allerlei decoratieve vormen van maken.

Als basis van zowel de glazuur als de fondant wordt suikersiroop gebruikt. Suiker (bijvoorbeeld 500 gram) wordt opgelost in (1 dl) water, waarna (1 eetlepel) glucose wordt toegevoegd. Dit mengsel wordt aan de kook gebracht, waarbij het schuim steeds wordt verwijderd. Voor glazuur is een siroop nodig die tot draad getrokken kan worden, voor fondant moet de siroop in bolletjes uiteenspatten. Bewaar glazuur en fondant in een stopfles of bus.

Kleurstoffen. Met een assortiment kleuren kun je exact de gewenste tint mengen. Maak altijd glazuur of fondant in een bepaalde kleur dan je denkt nodig te hebben; kom je tekort, dan lukt het bijna nooit om exact dezelfde kleur bij te maken. De meeste voedselkleurstoffen bevatten chemicaliën die soms allergische reacties kunnen veroorzaken.

Kleurstofpasta is het meest veelzijdig. Een kleine hoeveelheid zorgt al voor heldere, levendige kleuren. Het kan door het glazuur worden gekneed of, verdund met water, over het oppervlak worden uitgestreken. Kleurstofpasta wordt verkocht in supermarkten en speciaalzaken. Vloeibare kleurstof wordt op dezelfde manier toegepast als de pasta en is gemakkelijker verkrijgbaar. Het te kleuren materiaal wordt wat zachter. Vloeistof is minder geconcentreerd dan pasta en geeft verfijnde pasteltinten.

Attributen. De voornaamste keukenattributen die je nodig hebt voor versieringen zijn een klein, scherp keukenmes, spiesen of cocktailprikkers, een deegrol, een taartkwastje en uitsteekvormen. Een kinderdeegrol is handig voor kleine hoeveelheden suikerglazuur en fondant.

Verder zijn er allerlei attributen te koop waarmee je speciale motieven en vormen kunt maken, zoals een knijptangetje om een decoratief patroon in het glazuur te ‘knijpen’.

Een taartplank bekleed met decoratief folie geeft de versierde taart een professioneel uiterlijk.


Ronde en vierkante taarten maskeren

De basis van een goede taartversiering is een gladde laag marsepein, die dient ter afwerking of als ondergrond voor verdere versiering. Wees niet te zuinig met marsepein. Om een glad oppervlak te creëren, moet de marsepein de oneffenheden van het gebak eronder verhullen. Strooi poedersuiker over het werkoppervlak en begin met het kneden van de marsepein. suikerglazuur kan op een ondergrond van marsepein worden aangebracht en wordt ongeveer op dezelfde manier bewerkt. Sommige gebruiken liever maïzena bij het uitrollen van suikerglazuur omdat dit fijner is dan poedersuiker. Het uitrollen kan het beste gebeuren op een warme plaats.

Zowel marsepein als suikerglazuur kunnen voor het aanbrengen worden gekleurd of naderhand worden versierd met eenvoudige gekleurde garnering of met bijvoorbeeld gemodelleerde figuurtjes. Je kunt deze zelf maken of, voor een snelle, effectieve afwerking, kant-en-klaar kopen.

Begin met het gelijkmaken van de bovenkant van de taart en snij eventueel bulten en uitsteeksels af. Het best is om de bovenkant van een platte taartbodem te maken


Een taart met marsepein maskeren

Stap 1

Een laag abrikozenjam houdt de marsepeinlaag mooi op zijn plaats. De jam verwarmen, door een zeef wrijven en met een kwastje verspreiden.


Stap 2

Bestrooi het werkoppervlak met wat poedersuiker. Rol de marsepein uit tot een lap die groot genoeg is om ruim over de taart te vallen.


Stap 3

Ondersteun de lap met de deegroller zodat hij niet scheurt en leg de marsepein voorzichtig over de gehele taart.


Stap 4

Druk met je handen de marsepein op het oppervlak van de taart; begin bovenop en werk vervolgens de zijkanten glad af.


Stap 5

Snij de overtollige marsepein aan de onderkant van de taart met een scherp mes af.


Tip: vierkante hoeken

Vooral bij een vierkante taart zijn rechte hoeken belangrijk en daarom wordt de bovenkant met een aparte laag marsepein gemaskeerd. Bestrijk de bovenkant van de taart met jam en rol de marsepein uit tot een lap die rondom circa 2,5 cm groter is dan de bovenkant van de taart. Leg de taart ondersteboven midden op de lap en snij de marsepein langs de taartranden af.

Bestrijk de zijkanten met jam, snij repen marsepein op maat en druk ze op de zijkanten aan.

Met behulp van een stukje garen kun je de juiste lengte van de zijkanten of de omtrek van een ronde taart opmeten. Maskeer de zijkanten een voor een zodat je mooie, aansluitende hoeken kunt maken. Tot slot strijk je met je vingers de naden glad.


Marsepein en suikerglazuur kleuren

Breng met een spies of cocktailprikker kleine hoeveelheden kleurstof (in vaste of vloeibare vorm) op het glaceersel aan. Kneed de kleurstof gelijkmatig door de massa op een met poedersuiker bestrooid werkoppervlak.

Figuren snijden

Snij met een scherp mes eenvoudige vormen uit en gebruik voor gedetailleerde figuren uitsteekvormpjes. Rol de laag uit tot de gewenste dikte, doop het mes of de vorm in poedersuiker en druk de snijkant op de uitgerolde laag.


‘Verpakte’ taart

Deze in marsepein verpakte taart vormt op elke feesttafel een schitterende blikvanger. Bestrijk de met jam en verpak hem in gele marsepein (of suikerglazuur) met voedselkleurstof behandelt, worden de kleuren zuiverder.

Je hebt nodig:

  • Een vierkant of ronde taart
  • Een taartplank
  • Abrikozenjam, zeef, steelpan en taartkwastje
  • Poedersuiker
  • Gele en witte marsepein
  • Blauwe, lila en groene voedselkleurstof
  • Een scherp mes
  • Uitsteekvormpjes
  • Vetvrij papier

Kleur en rol de blauwe marsepein uit en snijd deze in repen die over de taart passen. Nauwkeurig nameten voordat je de repen over de taart legt. Kleur en rol de lila en groene marsepein uit. De vormen uitsteken en enkele zo snijden alsof ze deels onder het lint liggen. Snij nog een paar repen blauwe marsepein voor de strik en ondersteun de lussen met papierrolletjes tot de marsepein hard geworden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *