Taarten
Je leest nu

Koningsglazuur

0
Recepten

Koningsglazuur

Wie slaakt niet een zucht van bewondering als zo’n satijnzachte en stralend witte bruidstaart wordt binnengebracht? Met wat oefening kun je zelf ook zulke feestelijk gedecoreerde taarten maken en zelfgebakken taarten zijn uiterst professioneel afwerken met strikken en krullen.

Veel ervaren thuisbakkers en -baksters wagen zich niet aan koningsglazuur uit angst voor mislukking. Maar waarom probeer je het niet een keertje? Begin niet direct met een echte bruidstaart, want in tegenstelling tot marsepein en sommige soorten suikerglazuur is koningsglazuur niet kant-en-klaar te koop. Je zult dus eerst met diverse recepten moeten experimenteren voordat je aan een echt kunststuk begint.

Materiaal en benodigdheden

Alle benodigde attributen voor het werken met koningsglazuur, moeten smetteloos schoon zijn, aangezien de feesttaart meestal enkele dagen eerder wordt gemaakt en bacteriën geen kans mogen krijgen.

Taartplanken

Wees kieskeurig als het gaat om de manier waarop je de taart serveert; dat bepaald mede het succes. In winkels voor huishoudelijke artikelen kun je met aluminiumfolie overtrokken taartplanken kopen. Maar je kunt ook zelf zo’n plank maken met gekleurd of gedessineerd papier, of met textiel. Plak de bekleding met een mengsel van maizena en water op de plank.

Je kunt de plank ook bekleden met het glazuur dat je voor de taart gebruikt. Decoreer eerst de taart en laat alles goed drogen. Glaceer dan ook de plank waarbij je het decoratiepatroon kunt laten doorlopen.

De plank moet rondom minstens 2,5 cm groter zijn dan de taart; op die manier heb je ruimte om te decoreren en om de taart te snijden.

Draaitafels

Als je de taart op een draaitafel decoreert met het glazuur, heb je tijdens het werk meer bewegingsvrijheid. Met een omgekeerd diep bord kun je de taartplank ook wat hoger plaatsen.

Paletmes – richtliniaal – schraper

Gladstrijken. Het glazuur wordt met een paletmes glad- en afgestreken; met een richtliniaal wordt de bovenkant gelijk gemaakt. Voor het afwerken van de zijkanten van de taart en door de plank wordt een schraper gebruikt.

Andere attributen

Steunpilaren worden gebruikt voor een taart met verdiepingen. Een zeef is erg belangrijk voor de poedersuiker. Er zijn namaaktaarten te koop om je decoratietechniek op te oefenen. Schuurpapier is nodig om opgedroogd glazuur iets bij te schaven en met een kwastje of kleine veger wordt het vrijgekomen poeder verwijderd.


Recept voor koningsglazuur

Met onderstaande recepten maak je 500 gram glazuur. Gebruik poedersuiker van goede kwaliteit en zeef het grondig om de klontjes te verwijderen.

Je kunt wat glucose toevoegen om het glazuur iets zachter te maken. In lagen opgebouwd is het glazuur soms te dik om te snijden en glucose verhelpt dit probleem. Voeg 1 eetlepel glucose toe aan 500 gram suiker. Voeg enkele druppels citroensap toe als je op de taart wilt schrijven of tekenen met koningsglazuur uit een spuitzakje. Het glazuur wordt er witter en steviger door en droogt sneller.

Je hebt nodig

 • 10 tot 15 ml eiwitpoeder
 • 1 dl water
 • 500 gram gezeefde poedersuiker
 • 1 eetlepel glucose (eventueel)

OF

 • 2 tot 3 eiwitten
 • 1 dl water
 • Een kwart eetlepel (1ml) citroensap
 • 500 gram gezeefde poedersuiker
 • Een eetlepel glucose (eventueel)

Los de gezeefde suiker in het water op. Voeg er eventueel de glucose aan toe en breng het mengsel aan de kook. Schep het schuim dat aan de oppervlakte komt met een schuimspaan weg. Haal direct kristallen, die zich bovenin de pan aan de zijkant vormen, weg. Kook de siroop in tot je een draad kunt trekken en giet haar vervolgens door een (zijden) doekje over in een schaal. Roer het eiwit beetje bij beetje erdoor met een houten spatel. Voeg pas op het laatste moment het citroensap toe.


Tip: Het juiste glazuur

 • Dek de kom met het glazuur tijdens het decoreren af met een vochtige doek – ongebruikt glazuur kan in een luchtdichte verpakking worden bewaard.
 • Maak niet te veel glazuur tegelijk zodat het risico van bederf kleiner wordt.
 • Het glazuur voor het maskeren van een taart moet minder stijf zijn dan dat voor spuitwerk.

Een taart maskeren

Het is de bedoeling dat koningsglazuur die op een met marsepein gemaskeerde taart wordt aangebracht, volkomen glad is. Neem er de tijd voor en laat elke laag steeds goed drogen.

Je hebt nodig:

 • Koningsglazuur (in afgedekte kom)
 • Met marsepein gemaskeerde taart
 • Paletmes
 • Schraper voor de zijkanten
 • Richtliniaal of een nieuwe, schone tekenliniaal
 • Draaitafel of omgekeerd bord
 • Fijn schuurpapier op een schuurblok
 • Schoon, zacht kwastje
 • Schone, vochtige doek
 • Kokend water in een kom

Stap 1

Zet de taartplank met de taart op een draaitafel of op en omgekeerd diep bord en breng op het midden van de taart een hoeveelheid glazuur aan. Strijk het glazuur met een paletmes en met ‘peddelende’ bewegingen dun over het oppervlak uit. Zet de kom met heet water dicht bij je in de buurt en doop het paletmes van tijd tot tijd in het water, zodat het strijkvlak van het mes glad over het oppervlak kan glijden.

Stap 2

Verwijder het uitstekende glazuur van de randen van de taart. Trek de richtliniaal in een rechte lijn over de bovenkant om deze mooi glad te maken. Werk de randen nogmaals bij met het paletmes en laat het glazuur vervolgens minstens een uur drogen.

Stap 3

Bestrijk op dezelfde manier de zijkanten met glazuur. Glaceer bij een vierkante taart eerst de twee tegenoverliggende zijden, laat deze drogen en glaceer de twee andere zijden.

Stap 4

Snij overtollig glazuur op de randen en hoeken zorgvuldig weg zodat er aan alle kanten mooie, scherpe hoeken ontstaan.

Stap 5

Zet de schraper onder een zwakke op de zijkant van de taart. Trek de schraper naar je toe en verwijder overtollig glazuur zodat ook de zijkanten glad worden. Laat de glazuur een nacht drogen. Verwijder met een schuurpapier op een schuurblok eventuele oneffenheden en borstel het poeder weg. Bewaar ongebruikt glazuur in een luchtdichte verpakking.

Stap 6

Breng op dezelfde manier nog twee lagen glazuur aan voordat je de taart gaat decoreren. Strijk een dun laagje glazuur op de taartplank uit en trek de schraper langs de randen om deze glad te maken. Hierop kun je de decoratie desgewenst laten doorlopen.


Afwerking met structuur

Voor minder speciale gelegenheden kun je de taart eenvoudiger maskeren door het galzuur een bepaalde structuur te geven. Krullen en pieken zijn gemakkelijk en snel gemaakt

Golven

Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met glazuur. Maak met het paletmes golvende bewegingen over het taartoppervlak. Voor de variatie kun je ook eens een gekleurde laag glazuur aanbrengen op een witte ondergrond.

Pieken

Deze decoratie is vooral geliefd voor kerstgebak, omdat de structuur aan sneeuw – en daardoor aan de kerstman en zijn slee – doet denken. Maskeer de bovenkant en de zijkanten van de taart eerst zo glad mogelijk. Doop dan een zijkant van een klein, schoon paletmes in een restje glazuur, druk het mes op het glazuur van de bovenkant van de taart en draai het mes vlug weg zodat een piek wordt gevormd. Met 1 keer indopen zul je ongeveer 6 van deze fraaie pieken kunnen maken.


TIP: kleur aanbrengen

Voor gekleurde krullen of spuitwerk voeg je beetje bij beetje wat kleurstof aan het glazuur toe. Gebruik daarvoor een cocktailprikker. Roer de kleurstof met een lepel door het glazuur totdat de kleur gelijkmatig is vermengd.

Voor een marmereffect moet je echter zo min mogelijk in het glazuur roeren.

Succes 🙂

(2) Comments

 1. […] 1,25 kg koningsglazuur […]

 2. […] om de motieven te maken. Pas het basisrecept uit het artikel ‘Koningsglazuur‘ aan en voeg voor de omtreklijnen extra eiwit toe. Verdun het glazuur voor de opvulling van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *