Recept voor een Appeltaart

Wat vertelt Wikipedia over de appeltaart.

Appeltaart is een taart op basis van een eenvoudig deeg en appels, eventueel met toevoegingen als krenten en rozijnen en wordt vaak warm geserveerd. Het recept en de gebruikte soort appels kunnen per land verschillen, zo is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Nederlandse appeltaart, Britse apple pie en Franse tarte aux pommes. In Nederland zijn twee grondrecepten in omloop; een recept met zanddeeg en een, wat minder gebruikt, recept met cakebeslag. Bij deze laatste variant wordt het deeg niet gekneed, maar wordt het meel geroerd door van tevoren gemengde zachte boter, suiker en ei. De doorgaans gebruikte appels zijn goudreinetten.

De appeltaart kwam al in 1381 in een Engels kookboek voor.

De oorsprong van het recept is niet bekend. De basis van het meest gangbare recept vormt een bodem en zijkant van zanddeeg, een vulling bestaande uit kleine schijfjes appel, krenten, rozijnen en soms abrikozenjam, citroensap, rum en/of kaneel. De bovenzijde wordt gevormd door een raster van deegreepjes. De vulling is zichtbaar door het raster. Kenmerk van de taart is dat de vulling stevig en zacht tegelijk is. Het korstdeeg is enigszins knapperig. Wanneer dit laatste niet het geval is, is de appeltaart niet vers of mogelijk opgewarmd in de magnetron.

Cultuur

Appeltaart heeft een lange traditie in de Nederlandse keuken. Reeds in het eerste gedrukte kookboek, Een notabel boecxken van cokeryen (1514), komt een uitgebreid recept voor appeltaart voor.

Koffie met een punt warme appeltaart, met of zonder slagroom is onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur en wordt bij nagenoeg elk restaurant geserveerd. Het is een populaire combinatie voor recreanten in een pauze bij buitenrecreatie. Het Algemeen Dagblad voert ieder jaar een appeltaart-test uit.

Ook in de Verenigde Staten is appeltaart populair. Er is daar zelfs een gezegde dat luidt As American as apple pie ofwel Zo Amerikaans als appeltaart.


Hieronder staan een aantal recepten.

INGREDIËNTEN

Deeg

200 gram zachte boter (plus extra voor het invetten)160 gram bruine basterdsuiker0,50 theelepel kaneel (gemalen)300 gram witte bloemmespuntje zout1 eipaneermeel voor het bestuiven

Appelvulling

100 gram rozijnenrum8 stuks Jonagold appels100 gram gepelde walnoten4 eetlepels suiker1 zakje vanillesuiker3 theelepels kaneel

Samenstellen

1 ei voor het bestrijken25 blanke amandelenpoedersuiker

Klassieke appeltaart (recept van Evert)

Iedere zichzelf respecterende thuisbakker hoort een appeltaart in zijn of haar repertoire te hebben. En waarom niet deze?

Voorbereiding:

  • Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg:

  • Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel.
  • Zeef de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en voeg 1 ei toe.
  • Kneed tot een soepel deeg en laat afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de springvorm hiermee.
  • Verdeel de paneermeel over de bodem.
  • Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.

Appelvulling:

  • Wel de rozijnen in wat rum.
  • Schil de appels en snijd in partjes.
  • Zeef de rozijnen.
  • Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, walnoten, suiker, vanillesuiker en kaneel.

Samenstellen:

  • Schep de vulling in de taartvorm.
  • Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee.
  • Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bestrooi met de amandelen.
  • Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Bestuif met poedersuiker wanneer u de taart serveert.

Klassieke appeltaart van Hidde den Brabander

24Kitchen.nl

INGREDIENTEN

1porties

Deeg

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 0.5 tl zout
  • 200 g koude boter
  • 1  ei
  • 2 el ijskoud water

Vulling

  • 60 g paneermeel
  • 8  appels
  • 100 g suiker
  • 60 g rozijnen
  • 4 tl kaneelpoeder
  • 2 el custardpoeder

Extra nodig

  • plasticfolie
  • boter om in te vetten
  • springvorm van 22 cm
  • bloem om te bestuiven
  • 1  eidooier met een scheutje room

BEREIDINGSWIJZE

Totale tijd: 1 UUR EN 55 MINUTEN

Bereidingswijze van het deeg

Stap 1

Meng de bloem met de suiker en het zout.

Stap 2

Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg.

Stap 3

Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 4

Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede en hou de rest van het deeg apart.

Stap 5

Vet de springvorm in en bekleed met het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel.

Bereidingswijze van de vulling

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels, snijd in partjes en verwijder het klokhuis.

Stap 2

Snijd de appels in dunne plakjes en meng samen met de suiker, rozijnen, kaneelpoeder en custardpoeder.

Stap 3

Leg de appel in laagjes over de bodem en druk stevig aan.

Stap 4

Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van circa 2 millimeter. Snijd lange repen van circa 1,5 centimeter breed, leg ze kruislings over de taart in een rastervorm.

Stap 5

Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het ei-roommengsel. Bak de taart in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen.

Appeltaart serveren

Het liefst serveer je appeltaart met een flinke dot (zelfgemaakte) slagroom. Voor de afwisseling wordt appeltaart ook weleens gegeten met vanille-ijs of -saus. Liever niks van zulks, dan kun je appeltaart natuurlijk ook alleen met een vork serveren.

Variaties:

Zoals elk goed recept, kent ook appeltaart z’n variaties. Een makkelijke appeltaart voor de momenten dat er spontaan (en ongevraagd) bezoek onderweg is, of een vegan appeltaart voor wiens voorkeur daar naar uitgaat. 


Heb je geen zin of de tijd om een appeltaart te bakken? Het is natuurlijk ook mogelijk om een taart te bestellen.

Succes en eet smakelijk


Vertel hieronder waar je voorkeur naar uit gaat. Kopen of koken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *