Taarten
Je leest nu

Taart met ruches

0
Recepten

Taart met ruches

Met deze klassieke banketbakkersaccessoires kun je zelf een heel eenvoudig geglazuurd taartje een professionele afwerking geven. Plooi de sierlijke ruches rond een taart met meer verdiepingen. Voeg daar een mooie compositie van geglaceerde bloemen aan toe en je hebt een plaatje van een taart!

De ‘Garrett ruches’ zijn genoemd naar hun maakster Elaine Garrett. Ze zijn heel elegant als taartdecoratie. Met deze ruches , die vooral geliefd zijn voor speciale gelegenheidstaarten, zoals bruids- en jubileumtaarten, kun je verschillende effecten maken.

Voor een traditionele creatie versier je de taart met enkele rechte ruches. Voor een meer bewerkte garnering kun je van de ruches schulpen vormen. Hierbij bewerk je eerst de onderste en vervolgens de bovenste verdieping. Voor een extravagant laagjeseffect kun je glazuur in twee pasteltinten gebruiken.

Materialen en gereedschappen

Plastic of metalen uitsteekvormpjes voor ruches kun je kopen bij een gespecialiseerde kookwinkel. Vaak hebben ze verstelbare middenringen, waardoor je de diepte van de ruches kunt variëren.

Cocktailprikkers worden gebruikt om de randjes van de uitgestoken ruches uit te waaieren.

Marsepein in een gewenste kleur is de grondstof.

Bloem, waarmee je het werkvlak en het keukengerei bestuift, zodat de marsepein niet blijft plakken.

Werkwijze

Stap 1

Rol een dun laagje marsepein uit over het met bloem bestoven werkvlak. Om te voorkomen dat het restant uitdroogt, wikkel je het in huishoudfolie. Bestuif het stekvormpje met bloem en steek een ring uit. Haal het middenstuk en de randjes weg.

Stap 2

Snij de ring van marsepein door en buig hem een stukje open. Bestuif het puntje van een cocktailprikker met bloem en leg hem op de ring, zodat de punt halverwege de ring ligt. Rol de prikker zachtjes heen en weer onder je vingers, totdat de rand begint te plooien. Bewerk de hele ring op deze manier. Bestuif het oppervlak en de cocktailprikker wanneer deze beginnen te plakken. Wanneer de ruches af zijn, bevestig je ze op de beschreven manier aan de taart.


Verdiepingentaart

Vier een bijzondere gebeurtenis met deze elegant versierde verdiepingentaart. De ruches zijn in bogen rond de taarten bevestigd, waarbij een sjabloon gebruikt is voor het symmetrisch effect. De kleinere taart rust op klassieke taartzuiltjes, ondersteund door ‘onzichtbare’ houten paspennen. Op deze manier kun je desgewenst met lagen opstapelen. Geglaceerde perzikkleurige bloemen, die bij de ruches passen, en fijne gespoten glazuurpareltjes maken het geheel af.

Je hebt nodig:

  • Twee ronde vruchtencakes of taarten van buiscuitdeeg met een diameter van 25 cm resp. 15 cm, bedekt met amandelspijs en witte marsepein, op een kartonnen taartbodem met een diameter van 33 resp. 20 cm.
  • Vetvrij papier
  • Potlood
  • Schaar
  • Mes
  • Schotel of schaal, diameter 12,5 cm
  • Knopspelden
  • 2 m perzikkleurig lint, 6 mm breed
  • 1 m perzikkleurig lint, 2 mm breed
  • 500 gram marsepein
  • Perzikkleurige kleurstof
  • Gereedschap voor de ruches
  • 1 eiwit
  • Kwastje, beetje water
  • Spuitzak met fijne spuitmond
  • 200 gram poedersuiker, gezeefd
  • 3 stukjes hout, diameter 3 mm, voor paspennen
  • 3 taartzuiltjes
  • Geglaceerde bloemen
  • Gipskruid of andere bloeiende takjes

Stap 1

Meet de omtrek van de grote taart. Om het sjabloon te maken, knip je een strook vetvrij papier van 6,5 cm breed uit, die rond de taart past. Vouw het papier in de lengte dubbel, totdat je acht gelijke delen krijgt. Breng met een potlood een markering aan op de vouwlijnen, 5cm vanaf een rand. Trek een boog van de ene markering naar de andere, met de schotel of schaal als hulpmiddel. Knip de bogen uit.

Stap 2

Maak met behulp van een kwastje, dat je in een beetje water doopt, de onderkanten van de taarten een beetje vochtig en maak het brede lint aan de onderkant vast. Vouw het slabloon open en wikkel het rond de grote taart met de vlakke kant onder. Maak de uiteinden met knopspelden vast. Trek voorzichtig met een speld de rand van de sjabloon na op de taart. Doe hetzelfde voor de kleine taart.

Stap 3

Geef de marsepein een perzikkleur en maak de ruches zoals aangegeven. Om de ruches aan de taart te bevestigen maak je het glazuur net onder de sjabloonlijn met het kwastje een beetje vochtig. Druk de ruches op hun plaats, de rechte kant tegen de lijn.

Stap 4

Boven aan elke schulp snij je verticaal door de ruches, om het overtollige stukje eraf te halen. Herhaal dit bij de volgende slinger die je aanbrengt, druk de eindjes van de ruches licht tegen elkaar, om de verbindingsnaad te laten verdwijnen. herhaal dit bij de overige verbindingspunten.

Stap 5

Klop het eiwit in een schaal met voldoende poedersuiker tot een glazuur dat net in pieken blijft staan. Doe dit in een spuitzak en spuit pareltjes langs de rand van de ruches. Eindig met twee lusjes bovenaan de schulprandjes.

Taarten stapelen

Stap 1

Markeer de plaatsen waar de zuilen komen op de grote taart, 7,5 cm van de rand en op gelijke afstanden van elkaar. Druk voorzichtig een paspen met de puntige kant omlaag in de taart, op de gemarkeerde punten. Zorg dat de pen volkomen verticaal in de taart wordt gestoken. Druk de pennen zo ver mogelijk omlaag.

Stap 2

Geef met een balpen op de paspen aan waar deze boven de taart uitkomt. Verwijder voorzichtig de paspennen en snij of zaag het hout op de aangegeven plaats door. Druk de stokjes stevig terug in de taart, ter ondersteuning van de zuilen.

Stap 3

Wanneer de zuiltjes op de paspennen staan, zet je voorzichtig de tweede taart neer. Versier de bovenste verdieping en het midden van de onderste verdieping met geglaceerde bloemen (zie hieronder) en zet ze vast met wat glazuur. Eindig met linten en takjes bloemen.


Geglaceerde rozen maken

Licht geglaceerde rozen zijn een ideale manier om een fraai versierde taart te garneren. Ze ruiken niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eetbaar.

Je hebt nodig:

  • Diverse bloeiende, perzikkleurige rozen
  • 1 eiwit
  • Kwastje
  • Kommetje met basterdsuiker
  • Naald en witte draad

Stap 1

Maak de bloemblaadjes voorzichtig los. Bestrijk de blaadjes met eiwit, zorg dat ze niet te nat worden. Bestrooi beide kanten van de bloemblaadjes met basterdsuiker en leg ze op een rooster om minstens twee uur te drogen.

Stap 2

Wanneer de blaadjes droog zijn, rol je er een op, als hart van de roos. wikkel een tweede blaadje rond het middelste en daarna een derde, om het bloemetje bij elkaar te houden. Bij bloemblaadjes van verschillend formaat plaats je de kleinste in het midden, voor een natuurgetrouwe vorm.

Stap 3

Maak de bloemblaadjes stevig vast en steek twee of driemaal met naald en draad door de onderkant. Zorg dat je niet te hard aan de draad trekt, anders zouden de blaadjes kunnen scheuren. Leg de geglaceerde roosjes weer op het rooster en laat ze minstens 24 uur drogen. Bewaar de bloemen in een luchtdicht blikje, tussen een paar laagjes tissuepapier.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *