Taarten
Je leest nu

Gespoten vlechtwerk

0
Recepten

Gespoten vlechtwerk

Gespoten vlechtwerk is opmerkelijk eenvoudig te maken, maar ziet er altijd indrukwekkend uit. Het resultaat ziet er professioneel uit. Met deze techniek kun je een grote taart afwerken of een losstaand mandje maken.

Vlechtwerk wordt meestal gebruikt om de zijkant van en grote taart te versieren, soms met bijpassend deksel. De taart moet eerst glad worden geglazuurd. Dat hoeft niet perfect te gebeuren, omdat het vlechtwerk toch elk oneffenheid verdoezelt. Maak je een deksel, laat dit dan een paar dagen drogen voordat je de taart verplaatst.

Het halfgeopende deksel is een ideale manier om wat verse bloemen (een perfecte oplossing voor een beginneling) of suikerbloemen te laten zien. Verse bloemen moeten op het laatste moment worden toegevoegd, terwijl suikerbloemen natuurlijk van tevoren kunnen worden gemaakt en met restjes glazuur kunnen worden vastgezet. Ook fruitvormen van marsepein zijn een leuk idee, vooral als het glazuur een zachte strokleur heeft. Voor kinderen kun je de vulling van de mand zelfs uit suikergoed laten bestaan, zodat je een speelgoedmand hebt.

Boter crème en chocolade kunnen volgens dezelfde vlechttechniek worden gespoten. Een chocolademand is op zichzelf al indrukwekkend, maar kan ook nog met losse chocolaatjes worden gevuld.


Taart met vlechtwerk

Een traditionele vierkante taart waarvan de zijkanten met vlechtwerk zijn versierd, krijgt een extra dimensie als je er een deksel bij maakt. Het deksel wordt aan de achterkant vastgeplakt met glazuur en rust op houten cocktailprikkers.

Vul de opening van het deksel op met decoraties, afhankelijk van de gelegenheid.

Je hebt nodig:

 • 2 eiwitten
 • 450 gram poedersuiker, gezeefd
 • Fijn, rond spuitmondje
 • Spuitmondje voor vlechtwerk
 • 2 spuitzakken
 • Vierkante taart van 18-25 cm, glad geglazuurd
 • Dun taartkarton voor deksel, dezelfde afmetingen als taart
 • Houten cocktailprikkers

Het glazuur maken

Sla de eiwitten stijf in een kom en klop geleidelijk de poedersuiker erdoor, tot er pieken op het schuim komen. Zet het glazuur tot gebruik afgedekt weg met huishoudfolie.

Doe wat glazuur in een spuitzak met een rond spuitmondje erin. Doe ook wat in een spuitzak met een vlechtmondje erin. Doe de spuitzakken niet te vol.

Vlechtwerk opspuiten

Stap 1

Spuit een verticale lijn glazuur over de zijkant van de taart met een fijn, rond spuitmondje. Spuit met een vlechtmondje reepjes van 2,5 cm breed over deze lijn. Laat tussen twee stroken steeds een even brede strook vrij.


Stap 2

Spuit met het ronde spuitmondje weer een verticale lijn tegen het uiteinde van de eerste rij vlechten.


Stap 3

Spuit vlechtreepjes over de tweede lijn, precies in de tussenruimten van de vorige serie. Herhaal dit rondom de taart.


Stap 4

Als je bij een hoek komt, plaats de verticale lijnen dan zo dat er eentje precies op de hoek uitkomt. Werk met de hoek van de taart naar je toe, zodat de vlechtstroken netjes de hoek om gaan. Werk verder zoals beschreven.


Stap 5

Maak met dezelfde techniek een deksel op een stuk aluminiumfolie of bakpapier. Spuit een kronkellijntje glazuur langs de randen met het ronde mondje. Spuit eventueel een mooi randje langs de cakeschaal. Laat het glazuur een dag uitharden.


Afwerking

Trek voorzichtig het folie of papier van het deksel. Spuit een lijn van glazuur langs een van de bovenranden van de taart. Steek twee cocktailprikkers een stukje in de taart (beide op dezelfde afstand vanaf de glazuurrand) om het deksel te ondersteunen. Steek in de zijkant vlak onder de geglazuurde lijn nog twee cocktailprikkers in de taart. Hierop rust het deksel totdat het glazuur is uitgehard – deze twee gaan er later weer uit. Vul de opening met verse of suikerbloemen, of de decoratie van je keuze.


Losstaand mandje

Kleine mandjes, gemaakt van stukken vlechtwerk, zijn ideaal om snoepjes en chocolaatjes te presenteren. Gebruik het traditionele witte glazuur voor een formele gelegenheid, of maak felgekleurde mandjes voor kinderen en vul ze met smarties, drop of gesuikerde amandelen.

Je hebt nodig:

 • Spuitzakken en spuitmondjes
 • Snoepjes
 • Lint
 • 6,5 x 4 cm taartkarton
 • Waspapier, liniaal en potlood

Stap 1

Teken twee rechthoeken van 6,5 x 4 cm en twee vierkanten van 4 x 4 cm op het waspapier. Spuit het vlechtwerk binnen de lijnen. Laat het minstens 1 dag uitharden. Trek voorzichtig het papier eraf.


Stap 2

Bedek een kant van het taartkarton met vlechtwerk voor de bodem en laat dit uitharden.


Stap 3

Spuit met het ronde spuitmondje een lijntje glazuur langs de randen van alle panelen en plak ze aan elkaar. Laat het mandje een paar uur drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *