Taarten
Je leest nu

Decoratief spuitwerk

0
Recepten

Decoratief spuitwerk

Als je de basistechnieken eenmaal beheerst, kun je ook prachtig decoratief spuitwerk maken. De ontwerpen kunnen rechtstreeks op de taart worden aangebracht, maar je kunt ook allerlei decoraties op vetvrij papier spuiten en deze voor een speciale gelegenheid bewaren.

Bij spuitwerk wordt hier glazuur door een mondstuk geperst dat aan een papieren of stoffen spuitzak is bevestigd. Soms gebruikt men een metalen spuit met zuiger. De grote hoeveelheid glazuur in de zak of spuit maakt het mogelijk in een gelijkmatig ritme vloeiende, ononderbroken lijnen te maken.

Spuitzakken zijn verkrijgbaar in zaken voor huishoudelijke artikelen, grote supermarkten en warenhuizen. Ze zijn van wasbare stof gemaakt en zeer geschikt voor beginners.

Papieren spuitzakken zijn kant-en-klaar te koop, je kunt ze gemakkelijk zelf rollen van stevig vetvrij papier.

Spuitmondjes zijn in verschillende materialen en in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. Kunststof mondstukjes zijn meestal minder stevig dan de metalen spuitmondjes. Deze laatste zijn dikwijls ook wat groter. Spuitmondjes worden meestal via een schroefsysteem aan de zak bevestigd. Begin met wat eenvoudige modellen en breidt je verzameling zo nodig uit.


Welk mondstuk?

Ondanks het grote aantal verschillende modellen kun je voor de meeste ontwerpen volstaan met een plat en een gekarteld mondstuk. Gebruik een plat voor linten, een glad voor rolletjes en een gekarteld mondstuk voor rozetten. Hoe groter het mondstuk is, des te stijver moet het glazuur zijn. Begin met een vrij klein mondstuk.

Een glad rond mondstuk. Dit veelzijdige mondstuk heeft een glad, rond gaatje waarmee je kunt ‘schrijven’, rechte en kromme lijnen kunt maken, maar ook ‘parels’ en ‘krabbels’.

Rechte en kromme lijnen zijn de eenvoudigste motieven om te spuiten. Oefen eerst in het spuiten van gelijkmatige lijn zonder bubbels aan het einde. Mochten die toch ontstaan, verwijder ze dan met een speld. Hou aan het begin het mondstuk iets boven het oppervlak . Knijp zachtjes in de zak en ’teken’ de juiste lijn met het glazuur dat uit het mondstuk wordt geperst. Druk aan het einde van de lijn het mondstuk zachtjes op het oppervlak om de lijn af te breken.

Parels maak je door het mondstuk iets boven het taartoppervlak te houden. Knijp in de zak, druk het mondstuk op het oppervlak en trek het snel weer omhoog. Voor een ketting spuit je iets meer glazuur en laat je het mondstuk naar 1 kant overhellen voordat je het optilt.

Een traliewerk bestaat uit rechte, evenwijdige gespoten lijnen. Dit patroon is vooral mooi in combinatie met randmotieven. Spuit diagonale, evenwijdige lijnen, laat ze circa 20 minuten drogen en spuit dan diagonale lijn in tegengestelde richting (of verticale en horizontale lijnen). Desgewenst kun je het patroon verfraaien met een derde spuitlijn.

Voor krabbels maak je een kronkelpatroon dat uit ononderbroken M- en W-vormen bestaat. Het uiteindelijke effect is een willekeurig kantpatroon.

Schrijven met glazuur op een taart moet in 1x goed gaan. ‘Schrijf’ de tekst eerst met een speld op het oppervlak van de taart om de juiste plaats te bepalen. Gebruik glazuur dat bij het taartoppervlak past en geef het desgewenst met voedselkleurstof een bijpassende tint of spuit de laag direct met gekleurd glazuur.


De voorbereidingen

Stap 1

Knip de punt van de papieren spuitzak. Schuif het mondstuk erin en laat het aan de uiteinde ongeveer eenderde uitsteken.


Stap 2

Gebruik een klein paletmes om de zak met glazuur te vullen. Duw het met het mes in de zak en druk het naar het mondstuk, terwijl je de opening dichtknijpt en tegelijkertijd het paletmes terugtrekt.


Stap 3

Vouw de bovenhoeken van de zak over elkaar totdat de zak iets bol staat, waar het glazuur wel is afgesloten maar nog niet uit het mondstuk komt.


Een verjaardagstaart decoreren

Je hebt nodig

  • Vruchtentaart van 20×20 cm, gemaskerd met marsepein.
  • 1,25 kg koningsglazuur
  • Taartplank van 25×25 cm
  • Schraper voor de zijkanten
  • Gladde ronde mondstukken, maat 1 en 3
  • Spuitzakken van vetvrij papier
  • Vetvrij papier en speld voor het sjabloon
  • Gele voedselkleurstof
  • Geel decoratielint

Stap 1

Glazuur de taart zoals beschreven in het artikel ‘Koningsglazuur‘. Laat het glazuur goed drogen en bestrijk dan met behulp van de schraper de taartplank met glazuur. Werk het glazuur glad af zodat je de decoratie op de plank kunt laten doorlopen.


Stap 2

Maak voor het centrale deel van de taart een rond sjabloon van vetvrij papier met een diameter van 16cm – teken de cirkel met een passer of trek de omtrek van een bordje na. Knip het uit, leg het voorzichtig op de taart en prik met een speld langs de omtrek in het taartoppervlak.


Stap 3

Gebruik wit glazuur en mondstuk nr. 3 en spuit een ketting langs de priklijn. Maak nog zo’n ketting langs de omtrek van de taart en 1 op de plaats waar de taart de taartplank raakt. Vul met mondstuk nr. 1 de buitenste segmenten op met krabbels.


Stap 4

Gebruik geel glazuur en mondstuk nr. 3 en spuit drie ringen parels binnen de cirkel en wat parels op het glazuur van de taartplank. Maak met wit glazuur en mondstuk nr. 1 bloemmotieven rond enkele van de gele parels. Spuit nog vier losse gele parels in het centrale gedeelte.


Eenvoudige bloemen maken

Je kunt, als je niet direct p de taart wilt werken, ook losse decoraties maken die naderhand erop worden aangebracht. Met deze methode is de kans op mislukkingen kleiner en bij het gebruik van kleurstoffen loop je minder risico het zuivere wit van het taartglazuur aan te tasten.

Reliefmotieven zijn daar een goed voorbeeld van. Het glazuur wordt op een sjabloon zoals een letter of cijfer gespoten. Na het drogen wordt het tussen velletjes vetvrij papier bewaard en op de gewenste tijdstip op de taart aangebracht. Bloemen met eenvoudige bloemblaadjes kun je spuiten met een papieren spuitzak waarvan het uiteinde in een V-vorm is geknipt, waardoor het bloemblaadje iets meer vorm krijgt. Voeg wat citroensap aan het glazuur toe en maak een bepaalde hoeveelheid in de gewenste kleuren. Neem voor elke kleur een andere spuitzak. Spuit de bloemen op aparte vierkantjes vetvrij of perkamentpapier.


Tip: mooi spuitwerk

  • Klop het glazuur eerst goed op tot het glad en plooibaar is – het glazuur moet vanzelf in pieken op de vork blijven staan. Voor spuitwerk dient het glazuur altijd steviger te zijn dan voor strijkwerk.
  • Dek het glazuur tijdens het werk af met een vochtige doek om uitdrogen tijdens het werk te voorkomen.
  • Hou de mondstukken en spuitzakken smetteloos schoon, vooral als je eiwit in het glazuur hebt verwerkt.
  • Laat het glazuur minstens een uur voor gebruik staan, afgedekt met een vochtige doek.
  • Je kunt het glazuur ook kloppen met een mixer op lage snelheid.

Stap 1

Een eenvoudige bloemvorm: spuit 1 bloemblaadje op een vierkantje papier. Maak aan weerszijden nog twee bloemblaadjes en laat ze elkaar in het midden iets overlappen. Maak voor het hart een kleiner bloemblaadje.


Stap 2

Een vollere bloemvorm: spuit vijf bloemblaadjes in een cirkel naast elkaar en laat het hart vrij. Spuit daarin nog drie bloemblaadjes en daarbovenop nogmaals twee bloemblaadjes.


Stap 3

Madeliefjes: spuit vijf bloemblaadjes in een cirkel zoals in stap 2. Spuit met een rond mondstuk een cirkel van geel glazuur in het midden van de blaadjes. Spuit daarbovenop nog twee gele ringen.


Stap 4

Plattere bloemvorm: spuit zes bloemblaadjes in een cirkel en laat het hart vrij als hiervoor is beschreven. Gebruik een spuitzak of luciferhoutje om het het witte bloemhart te maken.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *