Taarten
Je leest nu

De grootste boosdoeners voor je tanden en kiezen

0
boosdoeners tanden en kiezen
Blog

De grootste boosdoeners voor je tanden en kiezen

Naar de tandarts gaan, flossen, stokeren, ragen en poesten zijn middelen om je tanden en kiezen in top conditie te houden. Maar er zijn ook veel boosdoeners. Deze behandelen we in dit artikel. Er zitten namelijk verrassende boosdoeners tussen!

Suiker

Taart, limonade, snoep, chocolade een andere lekkernijen waar veel suiker in zit, zijn slecht voor hete gebit. Zelfs kleine kinderen zijn hiervan op de hoogte. Maar wist je dat van deze hapjes en drankjes ook veel schade aan tanden ontstaat? Dit zijn de boosdoeners waarvan je het niet had verwacht.

Zetmeel

Suikers worden in de mond omgezet tot zuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Maar wist je dat met zetmeel precies hetzelfde gebeurt? Aardappelen, crackers, brood, pasta en peulvruchten bevatten veel zetmeel en zijn daardoor dus slecht voor de tanden en kiezen. Het speeksel moet dan extra goed zijn best doen om alles goed schoon te boenen na de maaltijd.

(light)Frisdrank

Natuurlijk weten we dat frisdrank slecht is voor de tanden en kiezen. Maar ook de light varianten zijn erg slecht. Hoewel deze dranken geen of weinig suiker bevatten, bevatten ze wel veel zuren. Deze tasten vervolgens het zuur op de tanden aan.

Vruchtensap

De zuren die in light frisdranken zitten, zitten vaak ook in vruchtensap. Een glas sap kan veel vitaminen bevatten maar suikers en het zuur worden ook aangetast. Door het hoge suikergehalte proef je de zuurgraad in vruchtensap vaak minder.

Koffie en thee

Ook koffie en thee zonder suiker vormen een gevaar voor het gebit. Door het toevoegen van suiker wordt dit alleen nog maar versterkt. Door koffie en thee kunnen de tanden behoorlijk verkleuren. Niet alleen een lelijk gezicht, maar ook schadelijk!

Yoghurt

Ook yoghurt bevat veel zuren en tast het gebit behoorlijk aan. Ook wanneer er weinig tot geen suiker in zit.

Fruit

Naast dat fruit gezond is, kan het nog wel slecht voor het gebit zijn. Fruit bevat namelijk veel fruitsuikers maar ook zuren. Suikers en zuren zijn dan weer slecht voor het gebit. Neem bijvoorbeeld een appel. Deze bevat niet alleen een hoop mineralen en vitaminen, maar maakt ook extra speeksel aan ter bescherming. Door de vele kauwbewegingen wordt het gebit ook sterker. Andere fruitsoorten die zorgen voor zuur op het gebit zijn onder andere, citrusvruchten, mango’s, druiven, bessen, bramen en kiwi’s.

Vitaminepillen

Vitaminepillen zijn geen gevaar voor de tanden bij een juiste inname. Maar vaak gebeurt dit toch niet altijd goed. Kauwen op de vitaminetabletten zorgt voor een zuuraanval en tast het glazuur aan.

Snel na een maaltijd tandenpoetsen

Te snel na een maaltijd tandenpoetsen is niet goed. Nadat de tanden en kiezen intensief gebruikt zijn en een zuuraanval hebben gehad, worden ze altijd wat zachter. Als je direct na bijvoorbeeld frisdrank of vruchtensap hard tandenpoetst, wordt hete glazuur eerder beschadigd. Geef de tanden na een maaltijd of een drankje even de tijd om sterker te worden. Pak daarna natuurlijk wel de borstel om alles schoon te maken.

Een andere tip is om het aantal maaltijden per dag te beperken. Je kunt natuurlijk niet zonder eten of drinken, maar door het aantal momenten te verkleinen, zorg je wel voor een goed gebit. Ga daarnaast regelmatig naar de tandarts. Ook zij kunnen je goede adviezen geven.

Wat is volgens jou de meest verrassende boosdoener?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shop