Taarten
Je leest nu

Decoratieve figuurtjes van marsepein

0
Recepten

Decoratieve figuurtjes van marsepein

Decoratieve figuren maken van marsepein is net spelen met boetseerklei – je kunt vrijwel elke vorm maken die je wilt. Wat vind je bijvoorbeeld van deze speelgoedkist vol eetbare speeltjes? De marsepein kan net zolang worden opgerold en uitgerold, gekneed en gevormd tot je tevreden bent.

Voor deze eetbare speelgoedkist moet je ruim op tijd met de voorbereidingen beginnen, want de wanden van de kist zijn pas na 48 uur hard. Ze worden aangebracht rondom de basistaart, waarvoor je naar wens een gewone taart van biscuitdeeg of een chocolade- of vruchtencake kunt gebruiken. Maak voor de inhoud van de speelgoedkist voldoende ‘blokken’. Dat zijn handige en eenvoudige opvulstukken waarop je het speelgoed legt, zodat dit beter tot zijn recht komt. De lappenpop wordt het laatst op de afgewerkte taart geplaatst, zodat ze tegen de andere speeltjes en blokken kan leunen.

Je hebt nodig:

 • 1,3 kg marsepein
 • Voedingskleurstof: groen, rood, geel, blauw, zwart en bruin
 • Bloem om het werkblad mee te bestrooien
 • Vetvrij papier of folie
 • Zilverkleurig karton, 30 x 23 cm
 • Cake van 20 x 10 cm
 • 2 eiwitten
 • 500 gram poedersuiker
 • Cocktailprikkers
 • Stukje rijstpapier

Stap 1

Maak vier porties van 250 gram marsepein. Kleur ze groen, rood, geel en blauw met de kleurstof. Laat het restant wit en dek dit af met huishoudfolie.

Stap 2

Bestuif het werkblad met bloem en rol de helft van de groene marsepein dun uit. Snij een rechthoek van 22 x 7 cm en leg deze voorzichtig op een vel vetvrij papier of folie. Trek zachtjes diagonale lijnen over het oppervlak van de marsepein. Maak eenzelfde rechthoek van gele marsepein. Maak vervolgens twee rechthoeken van 11 x 7 cm van rode en blauwe marsepein. Leg ook deze op vetvrij papier en trek er lijntjes op. Laat de delen 48 uur uitharden.

Stap 3

Rol gele marsepein zo dun mogelijk uit, totdat het groot genoeg is om de kartonnen taartbodem te bedekken. Maak de bodem een beetje vochtig en leg de uitgerolde marsepein erop. Bestuif je handpalmen met bloem en strijk de marsepein lichtjes glad. Snij de overstekende stukken weg met een mes.

Stap 4

Sla de eiwitten stijf in een kom en voeg geleidelijk de poedersuiker toe, totdat het mengsel in pieken blijft staan. Leg de cake op de bedekte bodem. Strijk het eiwitglazuur over de lange kant van de cake. Doe het restje in een kom. Bedek het met huishoudfolie en bewaar het.

Stap 5

Wanneer de rechthoeken helemaal hard zijn, kun je het vetvrij papier of folie voorzichtig wegtrekken. Plaats een van de lange rechthoeken tegen de met glazuur bestreken kant van de cake. Strijk glazuur over de andere kant en druk de volgende rechthoek op zijn plaats. herhaal dit met de overige rechthoeken en zorg dat de hoeken aansluiten. Het restje glazuur afdekken met huishoudfolie en bewaren.

Stap 6

Rol met je handpalmen een stukje rode marsepein uit tot een dun strengetje: snij dit in staafjes van 7 cm. Maak met een kwastje de hoeken van de cake vochtig met water en plak op elke hoek een staafje marsepein.

Stap 7

Voor het clowntje rol je een balletje rode en een balletje blauwe marsepein van ca. 2 cm. Druk ze aan een kant plat. Maak de platte kanten vochtig en druk ze tegen elkaar als lijfje. rol voor de armpjes een worstje van rode en blauwe marsepein. snij de eindjes af. Druk de armpjes op hun plaats. Kleur een stukje witte marsepein roze of lichtrood en maak daar de handjes en het hoofd van. Maak een blauw kegeltje voor de muts en druk er een rood balletje op. Druk voor het zakje een klein stukje blauwe marsepein plat en werk dit af met een rood ‘knoopje’. Rol een beetje witte marsepein dun uit. Snij het in strookjes van ca. 1 cm breed. Rimpel een strookje en druk het in de vorm van een plooikraagje. Breng de ogen en de neus aan.

Stap 8

Rol voor de boeken wat witte marsepein uit tot ca. 6 mm dikte en snij hier een vierkant of rechthoek van. Trek met een mes voorzichtig drie lijntjes in de zijkant – dit zijn de bladzijden. Rol een stukje gekleurde marsepein dun uit voor de boekomslag. Maak de witte marsepein vochtig en bevestig de boekomslag.

Stap 9

Rol voor de xylofoon groene marsepein uit. Snij een rechthoekje van 7 x 4 cm. Rol en snij reepjes blauwe, rode en gele marsepein. Leg de reepjes voorzichtig op het groene rechthoekje, als klankstaven. snij ze tapstoelopend. Prik met de punt van een cocktailprikker een gaatje in de beide uiteinden van de klankstaafjes. Voor de hamertjes halveer je een cocktailprikker en plaats je een balletje gekleurde marsepein op de uiteinden.

Stap 10

Voor het speelgoedbootje vorm je eerst een wigvormige romp. Knip een zeil van rijstpapier. Steek er een cocktailprikker doorheen als mast en druk de punt in de bovenkant van de romp. Zet een marsepeinen vlaggetje op de mast.

Stap 11

Met de resterende marsepein kun je nog meer speelgoed maken, bijvoorbeeld kegels, handvaten voor een springtouw, een treintje, auto, trompet, strandballen, poppenhuis of trommel. Maak wat grote en kleine blokken als vulling voor de kist.

Stap 12

Bestrijk de bovenkant van de cake met het resterende glazuur. Leg er een paar blokken op. Maak voor de lappenpop eerst hoofd, handen en voeten van roze marsepein. Vorm het lijfje, de armen en benen van witte marsepein, zodat het lijkt of de pop een gerimpeld bloesje en broekje draagt. Steun de witte romp tegen een blok in de speelgoedkist. Zet het hoofd vast op de romp en laat een armpje over de rand van de kist bungelen. Plak twee spikkeltjes marsepein op het gezichtje, als ogen. Schilder het gezichtje met de kleurstof en een heel fijn penseeltje. Gebruik zwart voor de ogen en rood voor de mond.

Stap 13

Kleur de rest van het glazuurmengsel geel en doe dit in een spuitzak met een heel fijn mondstukje. Druk een cocktailprikker in het achterhoofd van de pop, om het haar extra ondersteuning te geven. Spuit sliertjes geel glazuur over de cocktailprikker, van het hoofd tot het einde van de prikker. Spuit lijntjes voor de pony, de slapen en het achterhoofd. Spuit krullend haar langs de muts van de clown en stipjes glazuur op de trommel.

Stap 14

Voor het springtouw kleur je wat marsepein met bruine kleurstof. Rol en vouw de marsepein tot het stukje gestreept is. Rol het tot een dun koordje. Drapeer het voorzichtig in een lus over de zijkant van de kist. Leg nog een stukje over de zijkant van de kist. Maak er een springtouw handvat aan vast. Maak het andere handvat vast aan het touweindje dat in de kist ligt.

Stap 15

Schilder het gezichtje van de clown met een fijn kwastje en kleurstof. Schilder versiering op het andere speelgoed, zoals een motiefje op de strandbal en de trommel en raampjes op het huis en de trein. Schrijf de letters op de boeken. Leg tenslotte het speelgoed in de kist en laat de benen en voeten van de lappenpop op het andere speelgoed rusten. Schik het overige speelgoed op de bodem van de kist.

Tip: Marsepein

 • Bewaar restjes marsepein in een plastic zakje of rol ze in huishoudfolie.
 • Haal het speelgoed uit de kist voordat je de taart aansnijdt. Als je de taart voor een kinderfeestje gebruikt, kunnen de kinderen een speeltje meenemen naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *