Taarten
Je leest nu

Vormen van suikerwerk

0
Recepten

Vormen van suikerwerk

Tere rozenblaadjes, verleidelijke vruchten en zelfs vertederende dierfiguurtjes maken allemaal deel uit van de kunst van suikerwerk. Met de gemodelleerde vormen kun je taarten versieren maar ook op zichzelf vormen ze mooie decoraties.

Gemodelleerde vormen

Met gemodelleerd suikerwerk kun je taarten versieren, maar suikerwerk kan ook worden gekleurd en tot imitatievruchten gemodelleerd. Geliefde vormen zijn bloemen en dieren, die zowel van marsepein als van suikersiroop, dat is verwerk tot glazuur of fondant, worden gemaakt. De suikerwerkdieren in dit hoofdstuk zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor een kinderfeestje. Van amandelspijs kun je door toevoeging van poedersuiker en iets ( 3 1/2%) glucose een kneedbare marsepeinpasta maken, die goed afgesloten in de koelkast kan worden bewaard. Fondant wordt gemaakt van suikersiroop, die zover wordt ingekookt tot er bolletjes ontstaan die uiteen barsten als er langs wordt geblazen. De massa wordt op een marmerplaat uitgegoten, afgekoeld, losgemaakt en heen en weer geschoven. Dan wordt de plak opgerold en tot een bal gekneed die in een afgesloten bus kan worden bewaard.

Kneedbare glazuur ontstaat door aan de suikersiroop 1 eetlepel glucose op 500 gram suiker toe te voegen en deze massa zover in te koken tot er draden getrokken kunnen worden.

Vaste vormen

Maak vaste vormen door de pasta met je handen te rollen. Rol de pasta op een oppervlak tot een worstvorm, tussen de handen tot een bolletje en tussen de handpalmen tot een kegel.


Bloesem

Stap 1

Maak eerst voldoende pasta in de gewenste kleur en rol er dan kegeltjes van. Druk het brede uiteinde van een kegel op een breinaald om een klokvorm te maken. Schuif de pasta van de naald en knip de zijkanten in tot vijf bloemblaadjes.


Stap 2

Buig de blaadjes met de vingers open en modelleer ze zorgvuldig in vorm. Breng dan een wit of gekleurd bloemhart aan. Schik de bloesem in groepjes of rijg de bloemetjes aan met papier omwikkeld draad als ze niet voor consumptie bedoeld zijn.


Kerstroos

Stap 1

Bij kelkvormige bloemen worden de bloemblaadjes apart gemodelleerd. Maak ter ondersteuning een kelk van aluminiumfolie door een ei in een prop folie te drukken.


Stap 2

Druk de blaadjes in de foliekelk en bevochtig de onderkant van elk blaadje, waardoor het beter kan vastplakken. Maak de stelen van bloemdraad of plastic draad.


Stap 3

Laat het suikerwerk enkele uren drogen alvorens de bloem uit de kelk te halen. Schik de bloemen in groepjes zodat de bloemblaadjes elkaar steunen.


Platte vormen

Maak eerst een bolletje dat je vervolgen tussen de vingers in de gewenste vorm knijpt. Doe wat poedersuiker op je vingers om vastplakken te voorkomen.

Eerst modelleren, dan kleuren

Breng met water verdunde kleurstof met een penseeltje aan. Er ontstaat een natuurlijke effect, waarbij de kleuren zich vermengen, als je de kleurstof met de vingers uitwrijft.

Vruchten van marsepein

Deze miniatuurvruchten kun je na een diner bij de koffie serveren of als versiering voor een taart of dessert gebruiken.

Je hebt nodig:

  • Gele of witte marsepein
  • Kruidnagels
  • Cocktailprikkers
  • Oranje, rode, groene, gele, paarse en bruine voedselkleurstof

Sinaasappels

Rol de marsepein in bolletjes van 2,5 cm groot en druk er een kruidnagel in. Creëer het bobbelige effect van een sinaasappelschil door met behulp van een cocktailprikker in de marsepein te prikken. Kleur de vrucht oranje.

Appels

Rol de marsepein in bolletjes van 2,5 cm groot en steek er voor het kroontje een hele kruidnagel in. Maak het appelsteeltje door er aan de andere kant alleen het steeltje van de kruidnagel in te drukken. Rode en groene kleurstof aanbrengen en de overgangen iets door elkaar mengen voor een natuurlijk effect.

Druiven

Kleur witte marsepein met gele of paarse kleurstof. Rol een aantal kleine bolletjes van ongeveer 3 tot 6 mm groot. Rol dan een kegel en plak de losse druiven op de kegel. Gebruik zo nodig wat water en een kwastje om ze vast te plakken.

Bananen

Rol gele marsepein tot worstvormen van 2cm lang. Buig ze enigszins en vlak vervolgens de zijkanten iets af. Druk de kruidnagel in één uiteinde en breng met een cocktailprikker bruine vegen op de banaan aan.

Grappige dieren

Deze dieren van suikerwerk vormen een leuke decoratie. Je kunt een enkel dier gebruiken, een poezenfamilie of boerderij maken.

Je hebt nodig:

  • Fondant of marsepein
  • Gele, rode, roze, groene en bruine voedselkleurstof
  • Poedersuiker of maizena
  • Cocktailprikkers
  • Zeef
  • Zilverballetjes

Kat

Maak voor het lijf een wit bolletje van ongeveer 5 cm groot. Rol een lange worstvorm en snij deze in twee korte voorpoten en een lange staart. Modelleer de achterpoten. Maak voor de voeten de uiteinden van de poten plat en kerf de tenen in met een mes. Maak de oren van twee geleidelijk dunner wordende driehoekjes. De onderdelen vastzetten en oranje kleuren.

Maak een wit befje, drie witte schijfjes voor wangen en kin, een roze neus en twee groene ogen. Druk de delen op de kop en maak pupillen van zilverballetjes.

Varken

Rol een dikke, taps toelopende roze worstvorm en knijp het uiteinde in de vorm van een snuit. Gebruik een cocktailprikker om de neusgaten en een gebogen lijn voor de mond te maken. Modelleer poten en een krulstaart. Plak ze aan het lijf, eventueel met wat water. Maak witte schijven voor de ogen en druk er zilverballetjes in.

Schaap

Maak eerst een witte, licht gebogen worstvorm voor het lijf. Maak een bruine, afgeplatte kegelvorm voor de kop. Maak een bruine worstvorm en snij hieruit vier korte poten. Bevestig de delen aan elkaar. Wrijf vervolgens witte fondant of marsepein door een zeef en leg deze ‘vacht’ op de rug van het lijf. Maak gele horens van twee taps toelopende worstvormen die je tot een kleine spiraal draait. Kerf de buitenkant van de horens met een mes iets in. Maak tenslotte platte, witte ogen en druk er zilverballetjes in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *