Taarten
Je leest nu

Bewust om gaan met de calorieën van een taartje

0
Blog

Bewust om gaan met de calorieën van een taartje

Een bekend gezegde luidt: “ieder pondje gaat door het mondje”. Uitzonderingen daargelaten, geldt dit voor ons allemaal. Hoe meer we eten, des te meer calorieën we binnenkrijgen. Verbrand je die calorieën niet, dan zal je lichaam ze omzetten in vet. Je lichaam bereidt zich zo voor op een periode waarin er minder voedsel voorhanden is. Prima tactiek toen we nog in een berenvel achter herten en everzwijnen aan moesten rennen voor ons dagelijkse maaltje. Of er als een haas vandoor moesten als er weer eens een hongerige beer opdook. Met onze huidige levensstijl is deze overlevingstactiek van ons lichaam niet meer nodig. Er is tegenwoordig altijd meer dan voldoende voedsel voorhanden.

Ons lichaam loopt achter
Jammer genoeg gaat de evolutie traag en zijn onze lichamen nog steeds ingericht op het onzekere leven tijdens de oertijd. Daar komt nog bij dat het huidige voedselaanbod voor een groot deel bestaat uit suiker- en vetrijke producten. Ook hier speelt ons op de oertijd ingerichte lichaam ons parten. Suiker en vet bevatten veel calorieën en dat is nou juist wat ons lichaam denkt nodig te hebben als reserve voor slechte tijden. Geen wonder dus dat we liever een heerlijk zoet taartje dan vezelrijke groenten eten. Er is natuurlijk niets mis met af en toe een taartje, zolang je de calorieën maar weer snel verbrandt.

Balans is de sleutel
Het is een simpele theorie: als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan wordt je zwaarder. Doe je het andersom, dan val je af en houd je het in evenwicht, dan zal je gewicht stabiel blijven. Dan de praktijk. Want hoe weet je nu hoeveel je binnenkrijgt en hoeveel je verbrandt? Mag je dan nooit meer een keer iets lekkers nemen? Of moet je jezelf elke dag uren in het zweet werken in de sportschool om ’s avonds een taartje bij de koffie te kunnen nemen? Het antwoord ligt gelukkig ergens in het midden. Genieten van eten en bewegen moet je met mate doen.

Bewegen om te kunnen blijven genieten
Bewegen is noodzakelijk om genoeg calorieën te verbranden. Zeker als je van lekker eten wilt blijven genieten. Met een drukke baan en een gezin kan het een uitdaging zijn om naar een sportschool te gaan. In plaats daarvan kun je ook je eigen loopband aanschaffen. Hiermee kun je wanneer je wilt je calorieën verbranden. Zo blijf je in balans en geniet je van een heerlijk taartje bij de koffie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *