Nog even wachten en dan mogen we weer genieten van de feestdagen. Aangezien er vorig
jaar niet meer dan 4 personen op visite mochten, willen veel mensen het dit jaar groots
uitpakken. Om de feestdagen goed te vieren is het altijd een goede optie om een diner te
organiseren voor familieleden en/of vrienden. Maar wat moet dan gekookt worden en waar
moet er allemaal rekening mee gehouden worden? In deze blog worden er meerdere tips
gegeven om een uitstekende diner te organiseren.
Wat is er nodig?
Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel mensen er worden uitgenodigd. Let er wel
op dat het aantal personen ook in het huis past. Zodra het zeker is hoeveel mensen er zullen
komen, is het goed om te controleren of dat er voldoende bestek, borden en glazen
aanwezig is. Zo niet, dan moet er een bezoekje worden gebracht aan de winkels.
Er hoeft niet alleen een diner georganiseerd te worden voor de feestdagen. Ook kan een
diner georganiseerd worden voor een verjaardag, een jubileum of om gewoon iets te vieren.
Het diner kan aan de hand van het feest gethematiseerd worden. Voor kerst is het
bijvoorbeeld leuk om rode en groene tinten te gebruiken. Voor een verjaardag gaat het meer
om veel versieringen en misschien wat confetti. Zo kan er voor elk diner creatief gewerkt
worden aan de versiering en een thema.
Koken of laten brengen
Veel mensen denken bij een diner aan koken. Natuurlijk is het geen regel om zelf iets te
maken. Zo kan er ook een food service ingehuurd worden. Er zijn ontzettend veel bedrijven
die eten brengen aan de deur speciaal voor een feest. Zo kan er dus ook van alles wat
besteld worden, zodat ieder persoon iets kan eten wat hij of zij lekker vind. Hou wel rekening
met de leeftijden. Wanneer er kinderen aanwezig zijn is het altijd een goede optie om wat
patat of pizza op tafel neer te zetten. Als het een erg formule gelegenheid is dan is het leuk
om ook te denken aan hoe het eten is geserveerd. Wanneer er een food service langskomt
dan kan het nog wel eens zijn dat het in bakjes wordt gebracht. Haal gerust het eten uit de
bakjes om het mooi en netjes op een bord of iets dergelijks te serveren. Dit geeft dan ook
weer een betere sfeer.
Om wat geld te besparen kan er ook voor gekozen worden om zelf iets te bereiden. Dit is
dan ook wat de meeste mensen doen. Aan de hand van het thema of feest kan er bepaald
worden wat er gekookt wordt. Met kerst is het meestal een grote kalkoen met wat groente en
aardappels of patat. Denk er dan ook aan hoeveel gangen het diner zal hebben. Meestal
gaat het om een 3-gangen diner.
3-gangen diner
Een 3 gangen-diner kan bezorgd worden of zelf gekookt worden. De eerste gang is in de
meeste gevallen een soep, met daarbij brood en een smeersel om op het brood te doen. het
smeersel kan kruidenboter, hummus of boter met zeezout zijn. Zo hebben de mensen een
klein hapje gegeten. Duurt het toch ietsje langer om het hoofdgerecht te maken dan is dit
een mooie gelegenheid om tijdens de eerste gang aan het hoofdgerecht te werken.
De tweede gang is dan ook het hoofdgerecht. Hier krijgen de mensen een stuk vlees of
vegetarisch vlees, rijst/aardappel en wat groente. Natuurlijk ligt het er ook aan wat iemand
kan maken. Kijk dan vooral ook filmpjes op het internet of pak er een kookboek bij.
Als laatste komt de derde gang en dat is het toetje. Hier kijken meestal de meeste mensen
naar uit. Het toetje kan een pudding, taart, cake, vla of ijs zijn. Geniet vooral ook zelf van het
diner.